door: René Bliek

Waar een wil is is een weg

In mijn vorige PRODEF-bijdrage gaf ik aan dat goed is om te focussen op het inspirerende, het goede, het positieve en de mogelijkheden van het jaar 2022! Dat is zeker niet zo eenvoudig gelet op de huidige situatie waarin ons land en de wereld zich in bevindt. Maar we gaan toch een poging wagen.

Dan is het goed om aan te geven dat er in 2021 nog twee extra ingelaste io REO DMO gehouden zijn. Beiden met een positief resultaat. Een op 9 december en een op 16 december 2021. Deze twee extra overleggen zijn een reactie geweest van de centrales op twee hulpvragen van de DMO.

De eerste hulpvraag ging over het Defensie Munitiebedrijf (DMunB).

De oude SOLL-situatie van 2016 moest aangepast worden. Hierdoor sluit de organisatie aan bij de huidige uit te voeren taken, verantwoordelijk- en bevoegdheden en is de uitgangspositie van de medewerkers voor de volgende reorganisatie geborgd. De evaluatie1 en de resultaten van het Werkblik onderzoek2 geven aan dat 65% van de werknemers van DMunB, die de enquête hebben ingevuld, regelmatig tot structureel werkzaamheden verrichten die niet in hun functiebeschrijving zijn beschreven.

Op expliciet verzoek van de Medezeggenschapscommissie (MC) en in opdracht van Commandant DMunB is een “IST op Orde”-traject uitgevoerd zodat recht wordt gedaan aan de resultaten van het Werkblik onderzoek. Het motief om de functiebeschrijvingen te actualiseren middels een “IST op Orde”, vooruitlopend op de reorganisatie, ligt in het borgen van de rechtspositie van de werknemers. Ten eerste moet worden voorkomen dat tijdens de komende reorganisatie medewerkers ten onrechte boventallig worden verklaard, als de nieuwe functiebeschrijving meer dan 20% afwijkt van de functiebeschrijving uit 2016, terwijl zij in de realiteit al volgens de nieuwe functiebeschrijving werkten.

Ten tweede kan via de “IST op Orde” worden vastgesteld of er medewerkers zijn die onvoldoende gewaardeerd zijn voor de werkzaamheden die zij al lange tijd uitvoeren. Beide redenen maakten dat Commandant DMunB gehoor heeft gegeven aan het verzoek van de MC om de “IST op Orde” uit te voeren voordat gereorganiseerd wordt. Er ontstaat als gevolg van deze “IST op Orde” geen boventalligheid. Er is bovendien geen sprake van standplaatswijzigingen en/ of verhuisbewegingen.

Tijdens het IO REO wilden de centrales voornamelijk begrijpen:

  • de functiecodes van de bijlage A;
  • hoeveel arbeidsplaatsen er waren in 2016 en nu eind 2021;
  • hoeveel functiebeschrijvingen er moesten worden aangepast en;
  • hoeveel aangepaste functiebeschrijvingen er veranderden met meer of minder dan 20%;
  • hoeveel aangepaste functiebeschrijvingen zorgden voor een hogere functiewaardering.

Gelet op de normale, maar moeilijke discussie: wat is nu meer of minder dan 20% verschil in een functiewaardering is in de io REO DMO onder andere afgesproken dat er een nadere toelichting vanuit de DMO zou volgen voordat de centrales een uitspraak zouden doen. Op 15 december hebben wij de bijgestelde stukken ontvangen en aansluitend aan het io REO DMO van 16 december informeel afgestemd. Op 20 december hebben de Centrales laatste aanpassingen ontvangen.

De centrales hebben samen nog enkele keren intern over de problematiek gesproken om in ieder geval recht te doen aan de rechtspositie van de DMunB medewerkers. Daarna is er nogmaals een zeer kortdurend IO REO DMO gehouden en zijn we er samen met de DMO uitgekomen. Hier werd nogmaals afgesproken dat er een normaal BCO-PI proces zou lopen. Eind december hebben wij de laatste aanpassingen ontvangen.

Kajsa Ollongren is sinds 10 januari 2022 onze minister van Defensie. Zij is waarschijnlijk niet van de partij die voor het extra geld bij Defensie gezorgd heeft. Dat neemt echter niet weg dat zij bestuurlijke ervaring heeft en via nationale cyber en inlichtingen ervaringen heeft opgedaan met vakgebieden waar ook eenheden bij Defensie zich mee bezig houden. We wensen haar veel succes in haar nieuwe baan!

Wij hebben als centrales de aangeboden stukken doorgenomen en aangeven dat als deze stukken formeel worden aangeboden (met de bijbehorende aanpassingen) aan de WG REO de centrales dan middels een brief positief zullen reageren. De door de centrales beloofde brief is op 13 januari 2022 aangeboden. De Begeleidingscommissie personele implementatie (BCO-PI) kan aan het werk!

De tweede hulpvraag ging over het Joint Informatievoorziening Commando (JIVC)

Aan de centrales was een brief gestuurd met twee hulpvragen. De eerst hulpvraag betrof het verzoek om afspraken te maken over de wijze waarop tot een gedragen concept voorlopig reorganisatieplan (cVRP) gekomen kan worden in het licht van de complexiteit van het voorliggende vraagstuk. De tweede hulpvraag betrof het verzoek om hulp bij de uitbreiding van vijf arbeidsplaatsen in de maand december voor het in beheer nemen van de op te leveren IT die nodig is in het kader van de urgentie op basis van de blokkenplanning. Daar er al enige tijd formeel niet met elkaar gesproken was over het JIVC werden de centrales door de projectmanager kort bijgepraat over de IT-vernieuwing van het JIVC.

Het programma Grensverleggende IT (GrIT) moet zorgen voor een totaal vernieuwde IT-infrastructuur. De digitale transformatie is een belangrijk onderdeel van de Defensievisie 2035. GrIT is veel meer dan een vernieuwing van een informatiesysteem. Er komt een volledig nieuwe, zeer geavanceerde IT-infrastructuur, die van de krijgsmacht een hoogwaardige, informatie gestuurde organisatie moet maken. Aangegeven werd dat er een samenwerkingscontract vanuit 2020 is met het consortium Athena (IBM/ Atos/Unica).

Na heel veel externe onderzoeken en een highlevel ontwerp is gestart met de vernieuwing van de IT. Deze vernieuwing vindt in zeven jaar plaats en binnen die zeven jaar zal het huidige IT werk voor veel medewerkers vervallen. Daarnaast komt er heel veel nieuw IT werk bij op het gebied van o.a. Cloud technologie en andersoortige werkzaamheden rondom de nieuwe IT. Dit betreft bijvoorbeeld de implementatie van GrIT, maar dat is maar een deel van de hele reorganisatie van het JIVC. Verder is met de MC de evaluatiefase 1 doorlopen. Nu wordt er een beleidsvoornemen vanuit 2016 uitgevoerd voor de doorontwikkeling van DMO. Hierin is opgenomen dat de doorontwikkeling van het JIVC in drie fases plaatsvindt, te weten:

Christophe van der Maat is onze nieuwe staatssecretaris. Hij geeft aan dat hij met eigen ogen gezien heeft welke impact Defensie in de samenleving heeft. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in het buitenland. Ziet uit na de werkbezoeken. Laten we er zorg voor dragen dat hij dan ongefilterde informatie krijgt van de werkvloer! Dan kan hij zelf zijn afwegingen maken.

Fase 1: dat was de samenvoeging van OPS en JIVC en dat is op 1 januari 2019 afgerond. Vooraf was bekend dat niet alle herstelacties die noodzakelijk waren gedaan konden worden. In fase 1a is de “IST op Orde” gebracht en geprobeerd de weeffouten te herstellen. Hierin is gestart met de doorontwikkeling in het kader van de implementatie van de nieuwe IT van GrIT infra. Heel veel werkzaamheden zitten in de scoop van dat nieuwe plan maar daarnaast zijn er ook veel werkzaamheden die niet geraakt worden door de vernieuwing van de IT. Hiervoor moest een goede plek gevonden worden in de nieuwe organisatie, de zogenaamde doorontwikkeling van Grit infra. Hier is het afgelopen jaar ook aan gewerkt. Veel afdelingen krijgen extra financiën voor bijvoorbeeld het aanschaffen ‘groot materieel’ (GrootMAT), maar er is ook extra geld voor de reparatie van de exploitatie. Dit leidt waarschijnlijk tot heel veel nieuwe arbeidsplaatsen en geprobeerd is dat de afgelopen maanden allemaal in kaart te brengen.

Fase 2: deze zal worden opgeknipt in de fases 2a, 2b en 2c. Dat voorstel hebben de centrales ontvangen maar is nog niet behandeld in het io REO DMO. Deze drie fases worden nu uitgewerkt en met de centrales zal besproken worden hoe, in de hele complexiteit van zeven jaar met alle uitbreidingen en verschuivingen die de doorontwikkeling van GrIT infra maar eveneens de doorontwikkeling van de andere afdelingen met zich meebrengt, de noodzakelijke uitbreiding gerealiseerd kan worden. Aangezien het een complexe materie is, is het goed om dat gezamenlijk met de centrales in detail te doorleven. DMO wil graag de hulpvraag in detail met de centrales doorlopen en bespreken welke keuzes er gemaakt kunnen worden. Aangegeven wordt dat er een voorstel in het cVRP is gedaan en besproken moet worden wat de beste en reële kans is om tot een goed gedragen cVRP voor de komende jaren te komen.

De centrales gaven aan dat zij de handschoen op willen pakken en samen met de DMO de uitdagingen, die op de organisatie en het personeel afkomen, aan willen gaan. Er wordt tevens toestemming gegeven voor de uitbreiding van de 5 arbeidsplaatsen, mits de mc instemt. Afgesproken wordt in januari 2022 met elkaar verder te praten over het cVRP.

De GOV|MHB is verheugd dat alle betrokken partijen zich bereid verklaard hebben de uitdagingen samen aan te gaan. Hier gaat dus het gezegde op: Waar een wil is een weg! Voor mij een positief begin van 2022!

  1. Evaluatierapport Herinrichting Defensie Munitieketen d.d. 4 februari 2020
  2. Werkblik onderzoek Rapport nr. TOS-19-060-H, 27 juni 2019.