Column

door: Tom Kofman

Wintertijd 2021

Bujaleuf, zaterdag 30 oktober 2021. Vannacht is het weer zover, de pendule mag een uur terug in de tijd. Maar eens zien hoe het bioritme hier mee omgaat. Benieuwd hoe lang wij nog mogen “genieten” van deze kunstmatige cyclus.

Het wordt kouder, de kraanvogels klapwieken majestueus richting het warme zuiden. Volgende week maar eens retour naar de lage landen, in concreto het kerkdorp Wateringen, gelegen in het oersaaie Westland. Tijd om te overwinteren voor deze pensionado (al weer “en retraite” sinds 2013…). De tijd glijdt als los zand tussen de vingers door.

Kabinetsformatie

Een nieuw kabinet laat nog “even” op zich wachten. Ik wens de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees veel wijsheid en sterkte toe. Veel enthousiasme om tot een hernieuwd kabinet van VVD, D66, CDA en CU proef ik vooralsnog niet. Het record van de langste formatieperiode ooit is inmiddels gebroken. Ik ben niet de mening toegedaan dat onze MP Teflon Mark er mee zit. Een dirigent van het kaliber Bernard Haitink is Mark Rutte in ieder geval niet. Terzijde: Haitink, een fenomeen en uniek mens is van ons heengegaan. Marks’ Orchestra zwalkt van crisis naar crisis. Na 10 jaar is het eigenlijk wel mooi geweest. Op termijn corrumpeert macht…. Wanneer is de VVD er rijp voor om de chemisch inerte MP Rutte in te ruilen voor een politiek talent als Sophie Hermans. Voor mij is zij de revelatie van de afgelopen maanden.

Wereldtoneel

Het wereldtoneel is pure hectiek, denk aan de G20 toppers/tobbers die dezer dagen in Rome de economische vergezichten smoel dienen te geven, de klimaatconferentie te Glasgow, de 2.000 Afghanen die -verstoken van een paspoort- de “droom´ van het AZC te Ter Apel kunnen vergeten, onder dankzegging voor bewezen dienste en bovenal…..: “stay safe”. Schaamteloos! Vergeet verder niet de geëxplodeerde energieprijzen, een inflatieverwekker van de buitencategorie. Dat wij de gaswinning in Groningen versneld hebben afgebouwd impliceert wel dat je min of meer gedwongen bent Noors gas te importeren en veel erger nog, deels aan de gasslang van de kleine tsaar Poetin te gaan hangen.

Pandemie

Zullen de komende maanden op zeker weer dagelijks het Corona wel en wee bij de overvloed aan prietpraatprogramma’s kunnen volgen aan de leiband van de vermaledijde medisch specialisten Ernst K., Diederik G. en wijnproever Ab O. Als je QR code maar deugt, dan doe je er toe!

Wij kunnen nog veel (on)heil verwachten van demissionaire schoenenprins Hugo de J. Wat volgt er op de Delta variant en de boosterprikken drie en vier…. Joost (Vullings) mag het weten. Het krijgt zo langzamerhand Peyton Place achtige trekjes (a never ending story). Ik leef in de tussentijd mee met de kleine groep mensen (ca. 15%) zie zich niet kan, wil of mag laten vaccineren. Hier past op zijn minst een zekere mate van respect.