CARRELEVANT

Uitgelichte publicaties

Publicaties die volgens de redactie relevant kunnen zijn voor onze lezers

EU strategy: Resolutely moderate

Publicatiedatum: augustus 2021 Gepubliceerd door: The Hague Centre for Strategic Studies Link: https://bit.ly/EUStrategyModerate Leestijd: 15 minuten

Deze bijdrage behandelt het verdedigen van vitale belangen door de EU. De Grand Strategy van de EU is altijd gematigd geweest: de EU streeft ernaar haar manier van leven te beschermen, maar de EU is niet expansionistisch, streeft niet naar overheersing. Het nastreven van zijn belangen wordt gerealiseerd door samen te werken, niet door confrontatie. Maar als anderen gematigdheid afzweren en als rivalen optreden, moet de EU resoluut opkomen voor haar vitale belangen. Het enige punt waarop de EU het zich niet kan veroorloven gematigd te zijn, is de verdediging van haar eigen democratie, die intern wordt bedreigd. De grote uitdaging is om de eenheid van de EU te herstellen. Maar alleen een volledig verenigde en vastberaden EU heeft kans om haar vitale belangen veilig te stellen in een wereld die wordt gevormd door grote machtsconcurrentie.

From Robots to Warbots: Reality Meets Science Fiction

Publicatiedatum: oktober 2021 Gepubliceerd door: Centre for Security Studies Link: https://bit.ly/RobotsToWarBots Leestijd: 15 minuten

Dit artikel beschrijft de mogelijkheden, maar vooral de onmogelijkheden van ‘echte’ bewapende robots. De schrijver maakt een goed onderscheid tussen onbemand, automatisch, geautomatiseerd en autonoom. Alhoewel vormen van robotisering en dus autonoom handelen op de korte en middellange termijn wel degelijk een doorontwikkeling zullen maken, blijven deze ontwikkelingen volgens de schrijver vooral nog beperkt tot bewapende verdediging en assisteren van de menselijke militair in de aanval. Volledig autonoom aanvallen ziet de schrijver nog niet gebeuren. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat AI nog niet ver genoeg is, het nog niet 100% zeker gesteld kan worden dat de AI gebaseerd is op correcte data en algoritmes en dat het niet is geaccepteerd dat geautomatiseerd de chain of command wordt doorbroken. De robotisering van oorlog laat dus nog even op zich wachten. Zoals Georges Clemenceau zei: ‘Oorlog is te belangrijk om aan killer robots over te laten’.

UK National Space Strategy

Publicatiedatum: 27 september 2021 Gepubliceerd door: UK Government Link: https://bit.ly/UKSpaceStrategy Leestijd: 10 minuten (executive summary)

Deze eerste nationale Space Strategy beschrijft de wijze waarop het Verenigd Koninkrijk (VK) het gebruik van de ruimte door overheid, academia en industrie naar een hoger niveau wil tillen, door industriële groei, samenwerking met nationale en internationale partners, doorontwikkelen van ruimtetechnologie en de ontwikkeling van specifieke capaciteiten. Het beschrijft ambitieuze doelstellingen in een tien-punten-plan. Dit plan varieert van het lanceren van commerciële satellieten, klimaatverandering tegengaan tot het gebruik van de ruimte door nationale veiligheidsorganisaties. Op korte termijn wil het VK onder ander een Defence Space Strategy publiceren die invulling geeft aan onder andere militair gebruik van de ruimte.

European Fighter Programs: A Preliminary Assessment

Publicatiedatum: 27 september 2021 Gepubliceerd door: Centre for Strategic Studies Link: https://cutt.ly/ERryCKm Leestijd: 20 minuten

Terwijl momenteel een 5e generatie gevechtsvliegtuig (F-35) wordt ingevoerd, zijn twee Europese consortia (FCAS en Tempest) gestart met de ontwikkeling van een 6e generatie gevechtsvliegtuig dat in de jaren 2030 deel uit zou moeten maken van de Europese luchtvloot. Toestellen van de 6e generatie worden gekenmerkt door geavanceerde in het netwerk ingebouwde avionica, potentieel voor onbemande inzet en een zekere mate van stealth-mogelijkheden. Naast het feit dat beide consortia verschillen in de aanpak van het project, kent het project twee dimensies van besluitvorming in de aanbestedingsprogramma’s. De militaire dimensie gaat over het matchen van specifieke operationele vereisten met technische oplossingen. De politiek-industriële dimensie gaat op zijn beurt over het afstemmen van projectopstellingen op doelstellingen van buitenlands en industrieel beleid.

Korte vermeldingen

The future of European intelligence cooperation: Sharing the Burden, Sharing the Secrets

(Clingendael; gepubliceerd op 23 september 2021)

https://bit.ly/EuropeanIntell Military drills of Zapad-2021: meant for Belarus or Ukraine?

(Raam op Rusland; gepubliceerd op 27 september 2021)

https://bit.ly/ZAPAD2021

Ten challenges for the UN in 2021-2022

(International Crisis Group; gepubliceerd op 13 september 2021)

https://bit.ly/10UNChallenges What does AUKUS means for Europe’s Indo-Pacific strategies?

(International Institute for Strategic Studies; gepubliceerd op 27 september 2021)

https://bit.ly/AUKASEuropeanStrategies