Column

door: Tom Kofman

Slotakkoord

Bij het lezen van de kop dezer column bent u wellicht geneigd te denken dat inmiddels de laatste hand wordt gelegd aan het kabinet Rutte IV. Niets is echter minder waar, eerst na het riante zomerreces van onze “alom gewaardeerde” Tweede Kamerleden wordt dit traag kabbelend formatieproces voortgezet. Halfweg maart van dit jaar was de stembusuitslag bekend, maar de wegen der politici richting een stabiel kabinet zijn ondoorgrondelijk.

Dat het land wel een sterke bewindsploeg kan gebruiken, gezien de pandemie en de economische misère die daar uit voortvloeit is aan de dames en heren politici blijkbaar niet besteed. Je moet er toch niet aan denken dat multinationals als Microsoft en Shell op deze wijze worden bestuurd, om nog maar niet te spreken van het MKB en eenmanszaken. Politiek is klaarblijkelijk een metier van een geheel andere orde…

De "kop" dezer column

Een bericht van de secretaris van het ProDef-bulletin met daarin het verzoek om uiterlijk 01 augustus mijn “slotwoord” aan te leveren deed mij realiseren dat ik al sinds jaar en dag het laatste woord tot u mag richten (niet te verwarren met het laatste woord hebben…). Best iets om trots op te zijn. Moest onwillekeurig even denken aan meditatief NCRV-theoloog ds Okke Jager, die in de lang vervlogen zestiger jaren de stichtelijke epiloog mocht verzorgen op de avonden dat de NCRV zendtijd had. Wel iets geheel anders, maar toch…

Terug naar Bujaleuf

Ik ben eind juni dubbel en dwars gevaccineerd teruggekeerd naar mijn tweede woning in Bujaleuf (mijn huis is pittoresk gelegen aan het Lac de Sainte Hélène in de immer groene Limousin). Voor de statistici onder U: Bujaleuf heeft ca. 800 inwoners. Ieder jaar sterven er meer mensen dan er bij komen. De vrijkomende panden worden gekocht door Britten, Nederlanders en Belgen. Dit houdt het dorp leefbaar.

Acht maanden afwezigheid als gevolg van COVID-19 restricties hadden hun sporen binnen en buiten het huis achtergelaten. inmiddels vijf weken noeste huisvlijt betoond om de schade zo goed als mogelijk te herstellen.

Ik geef het u te doen om 15 meter waterafvoer (diameter ca.12 cm) aan de vette klei te onttrekken, dit als gevolg van met wortels vol gegroeide betonnen rioleringsbuis. Vrijwillige “dwangarbeid” op de oude dag. De lekkages in de aanbouw zal ik u besparen!

Het dorpsgebeuren

De meeste dorpsbewoners verkeren in de herfst van hun leven. De sociale samenhang is hecht. De Coronacrisis is goeddeels aan ons dorp voorbij gegaan. Bij de lokale boulangerie is het mondmasker verplicht en mag er maar één persoon tegelijk de winkel in. Buiten staat er altijd een bescheiden rij. De mannen zweren COVID-19 of geen COVID-19 bij de ferme handdruk, de vrouwen laten het mondmasker zakken voor de zoen op beide wangen en trekken vervolgens het masker weer over mond en neus! Geen spoor van besmetting valt er hier te melden. Aandoenlijk is het tafereel zeer zeker!

Ik wens U allen nog een mooie zomer vrij van Coronaperikelen. In de herfst zien wij wel of wij voor de derde keer lekgeprikt gaan worden.