CARREACTIE
Prioriteit geven aan luchtverdediging (foto: Wikimedia)
De wederopbouw van de Nederlandse defensie
LKOL B.D. EVERT-JAN KWINT
Het artikel 'De wederopbouw van de Nederlandse defensie' verscheen in carré 2-2023. De auteur was lkol b.d. Patrick Bolder. Onderstaand de reactie van lkol b.d. Kwint, gevolgd door de repliek van lkol b.d. Bolder
Reactie lkol b.d. Kwint
Graag wil ik reageren op het artikel van lkol b.d. Bolder in nr. 2 van dit jaar. Het is inderdaad noodzakelijk dat de DV 2035 wordt herzien. Ik ben het echter niet eens met de schrijver om deze hoofdzakelijk te herzien op basis van de oorlog in Oekraïne. De geschiedenis heeft geleerd dat je voorbereiden op de vorige oorlog iets is als achter het net vissen. Hoewel de oorlog in Oekraïne nog niet afgelopen is, mag je toch hopen dat dat in 2035 wel het geval is. Om een gedegen defensievisie te kunnen schrijven is een uitgebreide analyse nodig van mogelijke scenario’s in de toekomst. Van wie komt de dreiging en vooral waarom? Laten we aannemen dat dit bijvoorbeeld China, Rusland of India zijn. Wat zijn dan de most dangerous courses of action of the most likely courses of action? Op basis daarvan kun je de defensieorganisatie inrichten, want je kunt je onmogelijk op ieder scenario voorbereiden. Loopgravenoorlog? Dan volstaat het verstrekken van nieuwe pionierschoppen. Tanks aanschaffen of meer luchtverdediging? Wellicht op korte termijn realistisch, maar waar het om gaat is, welk effect je wil bereiken. Denken in bestaande wapensystemen kan belemmerend narrowminded werken.
Repliek lkol b.d. Bolder
Ik dank lkol b.d. Kwint voor zijn reactie. Hij gaat daarin echter wel erg kort door de bocht. Ik stel zeker niet dat de huidige oorlog in Oekraine bepalend zou moeten zijn voor de toekomstige inrichting van Defensie. Mijn pleidooi is dat de nieuwe veiligheidsordening, zoals ik die heb geschetst, nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Ik zeg daar ook duidelijk dat we de oorlog van de toekomst niet voor het uitkiezen hebben, maar wel moeten winnen. Op basis van wat er daar op de grond gebeurt roepen veel mensen nu dat dit automatisch zou moeten leiden tot een (Nederlandse) versterking van zware brigades. Juist dat is gevaarlijk, zo betoog ik. Het effect van defensieversterking moet in de eerste plaats zijn om niet in oorlog te komen en op de tweede plaats, als dat niet anders kan, de strijd te winnen met zo min mogelijk eigen slachtoffers. Als lkol b.d. Kwint met zijn punten hout had willen snijden, had ik graag gezien waar mijn analyse van de veiligheid verkeerd is en welke andere feiten of ontwikkelingen hij dan ziet. En als laatste punt: waar het gaat om aan te geven welk effect je wil bereiken, dan kan hij die vraag beter stellen bij de vele artikelen die eerder in dezelfde editie van Carré staan.