VAN DE VOORZITTER
Beroepsvereniging en vakbond
LKOL NIELS VAN WOENSEL
De NOV is zeer actief als beroepsvereniging. Het medio maart gepubliceerde themanummer van Carré over het landoptreden was een groot succes. Op social media werden de verschillende artikelen veel gedeeld en ontstonden er mooie discussies. De digitale Carré heeft de hoogste bezoekersaantallen ooit bereikt, en wordt nog steeds veel bekeken.
En op tal van kazernes in het land hoorde ik dat dit themanummer onderwerp van gesprek was. Met recht mag dus gesproken worden over een succes, en ik hoop dat we dit met de volgende themanummers over de andere krijgsmachtdelen kunnen voortzetten. Maar eerst is er op 12 mei natuurlijk het NOV-symposium op de Kromhoutkazerne over het onderwerp landoptreden. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang en het belooft een mooie dag te worden met een groot aantal bekende deskundige sprekers. Ik kijk ernaar uit u daar te mogen verwelkomen.
In dit nummer van Carré wordt aandacht geschonken aan de presentatie van het boek Het pijnlijke afscheid van de Indische Archipel. Dit boek is geschreven als reactie op het dekolonisatieonderzoek van NIOD, NIMH en KITLV en biedt een andere kijk op de gebeurtenissen in Indonesië in de periode 1945-1950. Daarmee levert het boek een belangrijke bijdrage aan de discussie over een objectieve beschrijving van de gebeurtenissen in die periode. Ik ben persoonlijk aanwezig geweest bij de presentatie van het boek in Perscentrum Nieuwspoort, waar de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) het eerste exemplaar in ontvangst nam.
Ook qua onze activiteiten als vakbond zijn er weer ontwikkelingen, zoals de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden. Het huidige arbeidsvoorwaardenakkoord loopt eind van dit jaar af en het zou mooi zijn als wij samen met Defensie eens een nieuw akkoord kunnen afsluiten vóór dat het oude is afgelopen. De hoge inflatie van de afgelopen tijd heeft de koopkracht geen goed gedaan. De loonontwikkeling zal dus een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen gaan vormen. Maar ook op andere onderwerpen willen wij (weer) stappen zetten. Een aantal onderwerpen betreffen afspraken uit het huidige akkoord zoals het individuele keuzebudget (IKB) en een mobiliteitsplan voor het woon-werkverkeer en de dienstreizen. Ook het verder ontwikkelen van het stelsel aan toelages is zo’n onderwerp. Door de oorlog in Oekraïne hebben vooral de toelages voor inzet onze prioriteit. Een eerlijke beloning voor militaire inzet zoals oefenen, vliegen, varen en uitzendingen is van groot belang. In het huidige akkoord hebben we tevens afgesproken dat er onderzoek wordt gedaan naar de beloningspositie van burgerpersoneel. Door de invoering van het nieuwe loongebouw voor militairen is er discussie ontstaan over de verschillen in beloning tussen militairen en burgers. Het is daarbij van belang om goed inzicht te krijgen in de hoogte en de aard van de verschillen. De (financiële) waardering voor de bijzondere positie van de militair is in deze context essentieel.
Op basis van bovenstaande afspraken uit het arbeidsvoorwaardenakkoord en de huidige ontwikkelingen hebben we een concept voor de inzet van de gezamenlijke officierenverenigingen (GOV, dus ook van de NOV) opgesteld. Dit concept is in het ProDef Bulletin opgenomen, dat zoals gebruikelijk achter deze Carré is gevoegd. Om de inzet definitief vast te stellen zal ik binnenkort op diverse (defensie)locaties in het land uitleg geven over het concept en met u hierover in gesprek gaan. Wat vindt u van onze ideeën? Moet er nog iets veranderen of mist er iets? Er zullen tevens een aantal online-bijeenkomsten worden georganiseerd, waar onze onderhandelaar Thijs van Leeuwen uitleg zal geven over deze onderwerpen. Tot slot kunt u uw ideeën, opmerkingen of complimenten ook sturen naar het speciale mailadres: arbeidsvoorwaarden@prodef.nl. Uiteindelijk zal dit alles tot een definitieve inzet leiden waarmee onze onderhandelaar de onderhandelingen kan ingaan. En dan maar hopen dat we snel met de andere partijen aan tafel kunnen, en we snel tot een goed nieuw akkoord zullen komen. Het defensiepersoneel verdient het!
stuur uw ideeën naar arbeidsvoorwaarden@prodef.nl