VAN DE VOORZITTER
Landoptreden
LKOL NIELS VAN WOENSEL
De NOV is niet alleen een vakbond, wij zijn ook een beroepsvereniging. Een vereniging van officieren, voor officieren. Dus zetten wij ons in voor de belangen van onze leden en het defensiepersoneel, maar ook voor een sterkere krijgsmacht. Hierbij zijn kernwaarden als kameraadschap en verbondenheid met elkaar en de krijgsmacht van groot belang voor ons. Als voorzitter van de NOV ben ik trots op wat wij voor het personeel en voor de organisatie doen. En natuurlijk zijn er altijd zaken die beter kunnen en we maken ook fouten. Dan nemen we daarvoor onze verantwoordelijkheid. Zo proberen we een goede gesprekspartner te zijn voor Defensie. Over arbeidsvoorwaarden, maar ook over het goed functioneren van de organisatie en de inzet van de krijgsmacht.
Daarbij probeert de NOV ook telkens relevante onderwerpen bespreekbaar te maken en als platform te fungeren voor discussie over zaken die deze krijgsmacht aangaan. Thema’s die in onze samenleving van belang zijn en die onze veiligheid aangaan. Al eerder hebben we edities van Carré als themanummer uitgegeven. Deze themanummers werden door onze lezers zeer gewaardeerd. Onze insteek is om dit in de toekomst vaker te gaan doen voor die onderwerpen die de defensieorganisatie betreffen. In dit nummer van Carré behandelen we zo’n belangrijk thema: landoptreden.
De oorlog in Oekraïne zorgt er namelijk voor dat landoptreden dagelijks in de media voorbijkomt. Een manier van vechten die we al enige tijd niet meer zo dichtbij hebben gezien. Het maakt de urgentie duidelijk om na de periode van missies in Afghanistan en Irak nu weer te focussen op warfighting. Dagelijks zien we in de media welke omvang en impact het landoptreden heeft in een moderne vorm van warfighting. In dit themanummer wordt daarom stil gestaan bij de lessen die we kunnen leren van de oorlog in Oekraïne op gebied van landoptreden. Maar ook worden begrippen zoals conventionele afschrikking, multidomein optreden en combined arms tegen het licht gehouden. Wat betekenen deze conceptuele begrippen voor het landoptreden, en wat leren we uit de oorlog? Moeten we niet oppassen dat we te veel conclusies uit deze oorlog trekken of bepaalt het juist ons toekomstig optreden? In ieder geval maakt de oorlog in Oekraïne duidelijk dat we de discussie hierover moeten voeren.
Ook heel bijzonder in dit themanummer is dat Commandant Landstrijdkrachten, lgen Martin Wijnen in een interview aangeeft hoe hij de ontwikkelingen ziet en hoe hij de landmacht wil transformeren en doorontwikkelen. Belangrijk om in deze tijden een heldere marsrichting te hebben.
Zoals ik eerder al aangaf, wil de NOV een vereniging zijn die zich in de defensieorganisatie begeeft en een platform biedt voor thema’s die in de krijgsmacht spelen. Naast dit themanummer zullen wij op vrijdag 12 mei op de Kromhoutkazerne een symposium houden over het thema Landoptreden. Aan de hand van presentaties en panelgesprekken zal daar uitgebreid de gelegenheid zijn om met elkaar te discussiëren en van elkaar te leren. Zet u deze datum dus alvast in uw agenda. We zullen binnenkort meer details bekend maken over dit symposium.
Tot slot wil ik iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van dit themanummer. De samenwerking tussen de Koninklijke Landmacht en de leden van de redactie heeft geleid tot deze mooie en actuele uitgave. Heel hartelijk bedankt voor het werk wat jullie hebben geleverd. En dit smaakt naar meer. We zullen in samenwerking met de landmacht meer artikelen gaan plaatsen en kijken ook uit naar themanummers op gebied van bijvoorbeeld de andere domeinen. Ik ben als voorzitter in ieder geval trots op het resultaat. Ik wens iedereen ontzettend veel leesplezier en hoop u allen te mogen verwelkomen bij het symposium in Utrecht op 12 mei. Tot dan!
De urgentie is duidelijk, nu focussen op warfighting!