Column

door: Tom Kofman

Inpakken en wegwezen

Een triomfantelijk pakket mag je het wel noemen, de ingepakte Arc de Triomphe aan het einde van de Champs Elysées te Parijs. Het laatste kunststuk van Christo en Jeanne-Claude, tevens een postuum eerbetoon.

In 1962 maakten zij de eerste fotomontage. Een 50 meter hoog bouwwerk gehuld in zilverblauwe stof. Zou Emmanuel Macron het Sydney Opera House op een dergelijke wijze hebben laten inpakken, hij zou de duikbootorder van de Aussies vast niet aan de grond hebben zien lopen.

Dit weekend verrast door het ontslag op staande voet van EZ STAS Mona Keijzer. Een kritisch interview in de Telegraaf over de Corona app en de negatieve aspecten hiervan op o.a. de 15% niet-gevaccineerden deed haar de das om. Inpakken en wegwezen voor Mona. Jan Glastra van Loon was de laatste die dit overkwam (1975). Laten wij als protest alle Mona-toetjes uit de schappen verwijderen… Rutte III hielp inmiddels 11 bewindslieden overboord, naar mijn bescheiden mening een negatief record!

De vorming van een nieuw kabinet zit nog immer in het slop (al bijna zeven maanden). Het valt te hopen dat VVD coryfee en informateur Johan Remkes het formatieproces weer vlot weet te trekken. Over links of over rechts, het is mij om het even, als er maar spoedig weer een degelijk en deugdelijk kabinet op het bordes staat.

Of ik wellicht ook nog iets positiefs te melden heb? Wel wis-en-waarachtig! Bij de algemene politieke beschouwingen (APB) werd er voor € 2 miljard geplust, waarvan € 300 Mio ten faveure van MINDEF! Een paar druppels op een gloeiende plaat, maar in ieder geval meer dan niks.

Iets geheel anders! De val van het regiem in Afghanistan kwam voor een iegelijk sneller dan gedacht. Nederland had hierop onvoldoende geanticipeerd (now we are tolking…) en minister Ank Bijleveld kon haar biezen pakken. Goede zet: Henk Kamp terug op het oude nest.

De Nederlandse inzet zal door de jaren heen grofweg € 250 miljoen hebben bedragen. Ter vergelijking, De USA vermorste er de afgelopen 20 jaar ca. USD 83 miljard. Over de (zinloze) doden aan beide zijden zwijg ik gepast.

De hamvraag is en blijft wat de inzet van de coalitie het vrije westen én de Afghanen heeft opgeleverd. Ik vrees bar weinig.