VAN DE VOORZITTER
Koppel de defensiebegroting los van de politieke waan van de dag!
LKOL NIELS VAN WOENSEL
In 2014 legden Nederland en onze bondgenoten binnen de NAVO tijdens de top in Wales vast dat de lidstaten hun defensiebudget naar tenminste 2% van het bbp zouden laten stijgen binnen een periode van tien jaar. Jarenlang bleef de Nederlandse daadwerkelijke begroting echter ver achter bij dit percentage en bungelde ons land onderaan de lijst van Europese landen en hun defensiebudget. Ondanks de gedane toezegging in Wales bleek de politieke bereidheid om meer te investeren in Defensie onvoldoende. Er was te weinig besef dat de krijgsmacht niet meer op orde was of men dacht dat een inzet van de krijgsmacht niet nodig zou zijn. Experts en (internationale) veiligheidsorganisaties zagen al langer dat de geopolitieke situatie de noodzaak voor meer investeringen in Defensie steeds groter maakte. Ook de NOV riep het kabinet eerder en herhaaldelijk op om meer te investeren in de krijgsmacht en een betrouwbare NAVO-partner te zijn door te voldoen aan de 2% norm.
En toen brak in februari van dit jaar de oorlog in Oekraïne uit. Als een donderslag bij heldere hemel beseften alle landen in Europa dat onze veiligheid direct in het geding was en dat er snel weer moest worden geïnvesteerd in de krijgsmachten. Ook in Nederland kreeg de politiek de handen op elkaar om meer te gaan investeren in Defensie. In de Defensienota 2022 (DN 2022) werd duidelijk dat Nederland eindelijk zou groeien naar de 2% norm en dat er vijf miljard Euro extra bij kwam. Een historische stap en goed nieuws voor Defensie. Hoewel het nog jaren gaat duren voordat de krijgsmacht op orde is, kan met dit geld de weg omhoog worden ingezet.
Maar ofschoon dit enorm goed nieuws is betekent dit niet dat daarmee alle problemen zijn opgelost. De stijging naar 2% wordt na 2024 weer afgezwakt, waardoor de jaren erna de defensiebegroting weer onder dit percentage zakt. En het recente verleden heeft aangetoond dat de politiek niet altijd de verantwoordelijkheid heeft gemomen door voldoende te investeren in Defensie. Ook heeft men niet altijd het juiste inzicht gehad in de veiligheidssituatie in de wereld en de belangen die voor Nederland op het spel staan. Er is geen enkele garantie dat na verloop van tijd - als de oorlog voorbij is, weer vergeten wordt en we snel weer wennen aan de nieuwe situatie - het draagvlak voor een solide krijgsmacht nog aanwezig is. Wat mij betreft is de veiligheid van Nederland iets waar niet op bezuinigd mag worden! Koppel daarom de defensiebegroting los van de politieke waan van de dag. Laat zien dat Nederland een betrouwbare partner is binnen de NAVO. De 2% als ondergrens voorkomt dat de defensiebegroting door politieke grillen weer als sluitpost wordt gezien bij een volgende stembusgang.
Daarom heb ik in de afgelopen maanden in diverse tv-optredens en krantenartikelen opgeroepen om de 2% NAVO-norm wettelijk vast te leggen als ondergrens. Ik heb ook openlijk het wetsvoorstel van de SGP gesteund. Nu het ook door de kabinetspartijen CDA en VVD wordt gesteund is het belangrijk om het ijzer te smeden als het heet is. De NOV blijft elke gelegenheid benutten om zich hard te maken voor deze stap. Daarom hebben wij ook gebruik gemaakt van de internetconsultatie van het wetsvoorstel over het defensiebudget. Zie de brief die wij als Gemeenschappelijke Officieren Verenigingen hierover hebben verstuurd. Hierin geven wij nogmaals duidelijk aan waarom het zo belangrijk is dat deze wet wordt aangenomen. Wij roepen de overige partijen in de Tweede Kamer dan ook op om dit voorstel te steunen. Om Nederland een betrouwbare NAVO-bondgenoot te laten blijven. Er is geen enkel argument om dit voorstel niet te steunen en het recente politieke verleden heeft ook aangetoond dat het nodig is. Defensie heeft er zeker recht op!
Wij roepen de Tweede kamer op dit voorstel te steunen