BOEKBESPREKING

Jachtvliegers vertellen hun verhaal

RECENSENT: LKOL B.D. P. DEKKERS

BOEKINFORMATIE

Auteur: Gerrit Boxem Uitgegeven bij: Martin Leeuwis Publications (2021) ISBN: 978 9490008 239 Prijs: € 18,95

De auteur, Gerrit Boxem, werd in 1950 geboren onder een laagvliegroute van de luchtmacht en kreeg zo zijn belangstelling voor de luchtvaart met de paplepel ingegoten. In 1971 werd hij luchtvaartmedewerker voor de Hoogeveensche Courant en sindsdien publiceert hij onafgebroken over de luchtvaart. De uitgever, Martin Leeuwis, oud-vlieger bij de luchtmacht en gepensioneerd KLM-gezagvoerder, is wereldwijd ‘marktleider’ als uitgever op het gebied van luchtvaarthumor en -cartoons. Vele decennia was hij samen met tekenaar wijlen Ton van Andel de drijvende kracht achter de befaamde luchtmacht veiligheidskalender.

In zijn nieuwe boek Jachtvliegers vertellen hun verhaal laat de auteur 28 vliegers die in de jaren vijftig, zestig en zeventig vlogen bij de Koninklijke Luchtmacht (KLu) in interviews aan het woord. Hun verhalen heeft hij in de afgelopen decennia opgetekend om ze niet voorgoed verloren te laten gaan. De vliegerverhalen spelen zich af in een belangrijke periode van de geschiedenis van de luchtmacht, een tijd waarin het vliegen met straalvliegtuigen nog in de kinderschoenen stond. Veel zaken in onze maatschappij, en ook binnen de luchtmacht, waren nog niet zo strak in reglementen en protocollen vastgelegd als tegenwoordig. Het was een tijd waarin improvisatievermogen soms broodnodig was om letterlijk en figuurlijk de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Vaak gebeurde dat op een heel onorthodoxe manier en dat leverde prachtige verhalen op. Tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog, met uiterst realistische oefeningen, namen de vliegers soms grote risico’s in hun onbetrouwbare eerste-generatie straalvliegtuigen. Het is dan ook niet vreemd dat ongelukken in die jaren aan de orde van de dag waren. Het boek biedt de lezer een onthullend beeld van de avontuurlijke wereld van de Nederlandse jachtvliegers uit die tijd. De vele vliegerbelevenissen die we in dit boek voorgeschoteld krijgen zijn vaak bizar en soms ongelooflijk!

Het rijk geïllustreerde, 220 pagina’s tellende boek leest als een spannend jongensboek en kan gezien worden als de opvolger van eerdere succesvolle boeken waaronder Jachtvliegers in de Koude Oorlog en Jachtvliegers doen een boekje open. Het is in de boekhandel op bestelling verkrijgbaar, maar kan evenals de twee voorgaande delen worden besteld bij www.leeuwispubli.nl. Bij bestelling wordt als bonus een gratis boek meegeleverd uit de collectie humoristische luchtvaartboeken van de uitgever.

Ter illustratie zijn hieronder drie pagina's uit het boek afgebeeld