OPINIE - BUITENLAND

Not only ships

kltz(ld) R.J.M. de Leeuw[1]

Inleiding

Op 23 april jongstleden overmeesterden special forces van het Spaanse fregat Navarra, varende onder commando van Operatie Atalanta, piraten aan boord van een gekaapte Jemenitische dhow (vrachtschip) op ruim 500 km afstand van de kust van Somalië. Bij het doorzoeken van de dhow troffen de special forces ook nog eens zeventien gegijzelde bemanningsleden aan. Tevens moest er medische ondersteuning worden verleend aan drie piraten die in een eerder vuurgevecht gewond waren geraakt. Dit had een krantenartikeltje kunnen opleveren in De Telegraaf, echter de werkelijkheid was anders.

Navraag leerde mij dat dit incident niet algemeen bekend was in Nederland. Ook binnen het Ministerie van Defensie wisten niet veel collega’s dat er piraten waren overmeesterd en konden slechts weinigen mij vertellen wat Operatie Atalanta inhoudt. In dit artikel wil ik graag wat meer informatie geven over deze operatie en wat het belang van Nederland hierin is. Ik begin met een korte weergave van de geschiedenis van ‘Atalanta’ en vervolgens ga ik verder in op de doelstelling en de taken. Ik sluit af met mogelijke toekomstplannen voor de operatie inclusief kansen en bedreigingen.

Foto onder: de gekaapte dhow

Verder in dit artikel:

Taken

Toekomst van EUNAVFOR met kansen en bedreigingen