Column

door Tom Kofman

Als de seconden wegtikken

De tijd tikt genadeloos door, de feestdagen worden mondiaal gefrustreerd door COVID-19. Het jaar 2020 zit er vrijwel op en er resten ons nog luttele weken tot de mensheid (voorlopig) is verlost van Donald J. Trump. In 2024 kan hij (of Donald Trump jr) het opnieuw proberen. Fascinerende vaccins bieden hoop op een toekomst met minder beperkingen, waarbij moge worden verondersteld dat het nooit meer zo zal zijn als voor de huidige pandemie. Joop de Knegt zong het al in lang vervlogen tijden: “Zo als het was, zo zal het nooit meer zijn”.

Het Witte Huis

De afgelopen vier jaar was het vrijwel niet bij te benen wat er allemaal aan zin en onzin uit het Witte Huis opborrelde. DJ Trump deed denken aan een zwart gat dat alle aandacht in nieuwsland opslokte. Niet ongebruikelijk deze overmatige aandacht voor een bizar presidentschap, maar andere zaken blijven dan wel liggen. Vier jaar geleden dacht ik dat het niet veel gekker kon worden, maar het verkiezingsjaar 2020 sloeg alles.

Een combinatie van de Spaanse grieppandemie van 1918, de Grote Depressie van 1929 en de sociale onrust van 1968, dat is het beeld dat 2020 ons bood.

Donald Trump

Hoe is het in vredesnaam mogelijk, dat een onroerend goed makelaar/project ontwikkelaar/casino-eigenaar/golfbaan exploitant en reality TV-ster zo aanslaat bij het verarmde deel van de Amerikanen? Aanvankelijk nam niemand hem serieus, maar tot zijn eigen verbazing “schopte” hij het tot president van de USA.

Hij moet instinctief hebben begrepen wat de grieven zijn van de (witte) arbeidersklasse. Hij sprak hun taal en miljoenen arbeiders voelden zich weer gehoord. Dit sentiment was de Democraten klaarblijkelijk ontgaan. Trumps’ middelvinger was voor het politieke establishment…

Pandemie

De USA is nog zwaarder getroffen door de pandemie dan de EU. De teller staat inmiddels op ruim 300.000 COVID-19 doden. New York (the city that never sleeps) was verworden tot een verlamde spookstad. De pandemie legde zonder genade de zwaktes van het Amerikaanse systeem bloot.

Hoe nu verder

Medio december had DJ Trump de verkiezingsoverwinning van Joe Biden nog altijd niet erkend.

Hij blijft aan de lopende band leugens verspreiden, zuigt complottheorieën uit de duim en spuit ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van de Democraten die de verkiezingen zouden hebben gestolen. Land in crisis, maar “ome” Donald steekt al zijn energie en tijd in het aanvechten van de verkiezingsuitslag. Geen rechter wist hij te overtuigen. Knotsknettergek dit gedrag van misschien wel de machtigste man op aarde. Het zal mij niets verbazen als deze lamme eend op 20 januari 2021 NIET aanwezig zal zijn bij de inauguratie van Joe Biden. Op de valreep toch nog even breken met een eeuwenoude traditie bij de overdracht van de macht. Respectloos wangedrag…

Ik heb op voorhand alle vertrouwen in het team van Joe Biden en Kamala Harris. Wél nog even twee senaatzetels scoren in Georgia om in beide huizen een meerderheid te verwerven. Zijn de Democraten tenminste verlost van de Republikeinse veto’s op weten regelgeving.

Ik wens U onder de gegeven omstandigheden zo aangenaam mogelijke feestdagen en moge 2021 ons de doodsteek voor de tikkende tijdbom van het Corona-virus brengen!