Column

door Tom Kofman

√49 = zeven

Dit is alweer het zevende Prodef-Bulletin van annus COVID-19 horribilis 2020. Zal eind oktober mijn zomerverblijf afsluiten voor de winter en uit de rode zone van de Haute-Víenne terugkeren naar de rode regio Zuid-Holland. COVID-19 komt hier in Bujaleuf niet voor, maar dat garandeert verder niets, behalve bij thuiskomst een vrijwillig verplichte quarantaine periode en een test in een der GGD-testboulevards.

Zeven is een heilig getal (boek Openbaring, spirituele realisatie en voltrekking, anders verwoord: RUST...). Mijn favoriete getal onder de tien: zeven!

De nachtmerrie van dit virus zal waarschijnlijk nog tot ver in 2021 onder ons zijn en volgens luis in de pels Dr. Anthony Fauchi (USA viroloog en tegenpool van DJ Trump) zal een betrouwbaar vaccin niet voor medio 2021 beschikbaar zijn voor de goegemeente. Je zult maar worden getroffen door dit stekelige virus met PRC wortels!

Zal al met al een “gezellige” winter worden op een al door vele conflicten geplaagde aardkloot. Veel feestdagen zullen in isolatie en mineur doorgebracht worden.

Als dit bulletin bij u op de deurmat ploft, dan zijn op 3 november de USA presidentsverkiezingen gehouden. Uniek: op 25 oktober hadden al meer dan 58 miljoen kiezers hun stem uitgebracht.

De aanloop tot de gang naar de stembus werd gekenmerkt door moddergevechten. Het eerste TV debat tussen Trump en Biden was een absolute belediging van kiezers en kijkers. Dat politiek zo smerig en laag bij de grond kan zijn…! Hadden zij samen het duet uit de Parelvissers ten gehore gebracht, dan had dit op zeker minder irritatie opgewekt!

De cijfers

Pak een willekeurige USA-nieuwszender en je wordt bedolven onder een vloedgolf aan cijfers.

De media doen verslag van de presidentsverkiezing als waren het de paardenrennen met bijbehorende wedkantoren. Wie staat er op winst en wie op verlies.

Op zogeheten “magic walls” tonen de verkiezingsexperts de verscheidene staten met bijbehorende peildata.

Commentatorenpanels gaan vervolgens over tot analyse van deze stortvloed aan peilingen. Het is mij een raadsel hoe kiezers wijs kunnen worden uit deze rijstebrij aan cijfers.

De betrouwbaarheid van de opiniepeilingen is voor mij een reusachtig vraagteken. Laat staan de kwaliteitsverschillen van de respectievelijke peilingen. In 2016 ging het in ieder geval niet geheel vlekkeloos. De meeste peilingen voorspelden een verkiezingsoverwinning voor Hillary Clinton, wij werden echter onaangenaam verrast met een overwinning van de nonpoliticus Donald J. Trump.

Nu zou “sleepy” Joe Biden een ruime voorsprong (6 tot 10%) hebben op DJ Trump Edoch, je wint de verkiezingen in de USA niet door de meeste stemmen binnen te halen (Clinton had bijna 3 miljoen stemmen meer dan Trump binnengeharkt) maar door een surplus aan kiesmannen/vrouwen. Doorslaggevend zijn namelijk de uitslagen in de afzonderlijke staten.

In de “swing states” (staten die niet klip en klaar Republikeins of Democratisch zijn) wordt de strijd beslist. Joe Biden heeft (stavaza 25 oktober 2020) in de meeste “swing states” een voorsprong. Dit zegt niet alles maar het geeft wel een eerste indicatie.

In 2016 haalde Donald Trump de verrassende verkiezingswinst binnen in de staat Wisconsin!

Blijft onder de streep een trieste zaak dat twee fossielen (respectievelijk 74 en 77 jaar oud) menen te moeten strijden om het machtigste ambt op aarde. De dinosaurus is uitgestorven, maar Joe en Donald leven voort…

Zou er nou echt geen politiek talent meer te ontdekken zijn in het land van indianen, cowboys en pindaboeren?