Bouwen

In het rijtje van alles wat er moet gebeuren bij defensie, neemt vastgoed een prominente plaats in. Zoals bij veel andere zaken bij de Nederlandse krijgsmacht is er ook in vastgoed de afgelopen decennia onvoldoende, tot zelfs niet, geïnvesteerd. Dat heeft ervoor gezorgd dat gebouwen verouderd, slecht onderhouden, vies en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn. Er is veel, heel veel geld nodig om dat allemaal weer op orde te krijgen. En zelfs dan is het vaak niet meer voldoende.

Door: Rob Pulles

Sommige gebouwen zijn zo oud dat ze gewoon niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen. Douches op de gang, slaapzalen voor meer dan twintig personen, slechte ventilatie, slecht isolatie, of gewoon domweg te klein. Dat laatste hebben we gezien op diverse plaatsen waar de nieuwe vrachtwagens niet meer in de garages passen. Foutje? Hadden we dan andere vrachtwagens moeten aanschaffen? Nee, dat niet. In ieder geval niet om deze reden, al zijn er wel redenen om te twijfelen of deze vrachtwagens wel de juiste zijn. Maar goed, waar het om gaat is dat je het vastgoed zo veel mogelijk moet aanpassen aan je behoeften en alleen als het echt niet anders kan je behoeften aanpassen aan het vastgoed. Met garages ga je niet de oorlog in, met deze vrachtwagens wel, als het nodig is.

Om het vastgoed goed op orde te brengen zijn veel investeringen nodig. Dat kan dus zijn voor aanpassingen en renovaties, maar ook door nieuwbouw. Voordeel van nieuwbouw is dat je meteen de hedendaagse eisen kunt toepassen. Ruimte, veiligheid, maar zeker ook duurzaamheid kan je vanaf het begin meenemen in je plannen. Het resultaat is dan een solide, eigentijds, en wie weet ook nog wel een mooi, nieuw object, wat weer enkele decennia mee kan. En als we dan leren van onze fouten, dan zorgen we voor tijdig onderhoud en reserveren we voldoende geld daarvoor, zodat het object nog langer mee kan gaan.

Naast vastgoed is er nog een gebouw dat aan renovatie, zo niet vervanging toe is. Ik heb het dan over het loongebouw. Het loongebouw is misschien nog wel een van de oudste gebouwen die we bij defensie gebruiken. En ook hierin is niet altijd voldoende geïnvesteerd. Tijd voor een vernieuwing dus. Maar net als bij echte gebouwen zet je niet zomaar een nieuw gebouw neer.

Ten eerste moet het afgestemd zijn op het doel waarvoor het gebouwd wordt. Het moet binnen de organisatie waarvoor het is passen. Een vliegbasis heeft ander vastgoed nodig dan een amfibisch trainingskamp.

Ten tweede moet het afgestemd zijn op het personeel. Een legeringsgebouw is geen kantoorgebouw, het moet wel voor het juiste personeel gebouwd zijn.

En ten derde moet ieder gebouw gebouwd worden op een solide fundament. Je kunt een fantastisch vakantiehuis in Spanje neerzetten, zonder een stevig fundament zal het verzakken of bij de eerste de beste hevige hoosbui wegspoelen. Daar zijn genoeg televisieprogramma’s over gemaakt.

Het nieuwe beloningsmodel moet ook aan deze drie voorwaarden voldoen. Het moet passen bij de organisatie, het moet passen bij het personeel en het dient een stevig fundament te hebben. De GOV ziet een eerlijke, uitlegbare en vergelijkbare functiewaardering die ervoor zorgt dat het personeel zich gewaardeerd voelt als hét fundament onder het nieuwe loongebouw. Zonder een goed fundament zal het nieuwe loongebouw niet stabiel zijn en zal het, als dat al mogelijk is, met veel kunst en vliegwerk gestut moeten worden, terwijl iedereen dan weet wat het probleem is. En omdat men dat weet zal men zich afvragen waarom het loongebouw geen goed fundament heeft gekregen. Nu kunnen we dat voorkomen door te zorgen voor dat stabiele en degelijke fundament: dat eerlijke, uitlegbare en vergelijkbare functiewaarderingssysteem!