Column

door: Tom Kofman

Hamertje tik...

De tijd tikt genadeloos door richting de langste dag (21/06). Het zomert inmiddels in de lage landen, met COVID-19 lijkt het -met dank aan het grootschalig vaccineren- de goede kant op te gaan en het is niet onlogisch om te dromen van een zomervakantie in het buitenland.

Het was op 17 maart dit jaar dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer werden gehouden en we mogen constateren, dat er voor wat betreft de vorming van een nieuw kabinet nog maar verrekt weinig voortgang is geboekt.

Mariëtte Hamer (Vz SER en koningin van het poldermodel) mocht op 11 mei 2021 het “toverstokje” van informateur overnemen van Herman TW. Je moet het maar durven… Het land is in crisis, een herstelplan voor onze economie zou Prio I moeten zijn maar zelfs een flinterdun regeerakkoord is nog niet in zicht. In tegendeel, partijen maken zich liever druk over wie met wie wel en wie met wie niet in zee wil gaan. Schiet lekker op zo… Na bijna drie maanden impasse lieten Rutte en Hoekstra dit weekend weten bij voorkeur niet in zee te willen gaan met het ondeelbare bonbonblok (betonblok?) van GroenLinks/Klaver en PvdA/Ploumen. In de politiek moet alles nu z.g. anders, maar ik zie Rutte niet snel een groenrood colbert aantrekken. Aan het eind van de formatierit dansen Jan en alleman weer naar de pijpen van Mark. Hij is als een feniks uit de as herrezen. De meeste partijen willen wel weer met hem een regering vormen. Razend knap, maar wat bracht Mark ons sinds 2010? Het beleid van de kabinetten Rutte I, II en III werd gekenmerkt door veranderlijkheid en onevenwichtigheid. Ik zet het voor U even op een rijtje:

  • Bezuinigen
  • Hervormen
  • Decentraliseren
  • Terugdraaien
  • Dan weer meegaand, dan weer streng
  • Hogere uitgaven
  • Schatkist bepaalde de te varen koers
  • Snijden in financieel beheer op de departementen.

De Rekenkamer heeft er een permanent punthoofd van gekregen. Maar eens zien hoe het afloopt met de verantwoording van de Corona miljarden bij VWS. Als er meer van die flierefluiters als Sywert van Lienden hun wrakkige waar hebben kunnen uitventen bij VWS, dan houd ik mijn hart vast. Kappen met die rotkapjes. Tijd voor ander beleid. Bronnen: VK en NRC