BOEKBESPREKING

Ik weet je wachtwoord

RECENSENT: LKOL B.D. P. DEKKERS

BOEKINFORMATIE

Auteur: Daniël Verlaan Uitgegeven bij: Dasmag (2020) ISBN: 978 94 931680 6 0 Boekinfo: Paperback, 347 pagina’s Prijs: € 22,99

Toegegeven, dit is niet echt een ‘militair’ boek. Aan de andere kant, er wordt een belangwekkend onderwerp behandeld, dat door het toenemend aantal thuiswerkers nog steeds aan belang wint. De digitale criminaliteit is explosief gegroeid en veel bonafide gebruikers zijn zich nog nauwelijks bewust van de gevaren die zij lopen als ze zich op het world wide web begeven. De traditionele misdaad maakt steeds meer plaats voor internetcriminaliteit, waar de hedendaagse continu verder digitaliserende maatschappij steeds gevoeliger voor wordt. Als we de deur uitgaan sluiten we deze natuurlijk goed af en vaak hebben we nog meer voorzieningen om inbrekers buiten de deur te houden. Maar veel mensen, en beslist niet alleen ouderen, laten hun digitale voordeur wagenwijd open staan. Dit boek probeert iets van die naïviteit bij de lezer weg te nemen.

De auteur, Daniël Verlaan, is sinds 2015 onderzoeksjournalist bij ISBN en kwam onlangs nog in de belangstelling als ontdekker van het datalek bij de GGD’s, waardoor de gegevens van miljoenen landgenoten op straat kwamen te liggen. Hij is een van de belangrijkste tech journalisten van dit moment. Aanvankelijk schreef hij voornamelijk over games en gadgets en pas na zijn aantreden bij RTL begon hij geïnteresseerd te raken in de veiligheid van het internet: de wereld van hackers, phishing en ransomware. Hij begaf zich undercover op het dark web en raakte verbijsterd door wat hij daar aantrof. Alle kennis en ervaring die hij daar opdeed heeft hij gebundeld in dit boek. Op bijna 350 pagina’s, verdeeld over tien hoofdstukken, maakt Verlaan de lezer aan de hand van verhalen van zogenaamde ethische hackers wegwijs in de boze buitenwereld. Ook wist hij te infiltreren in kringen van hackers die behoren tot criminele organisaties. Internetcriminaliteit kent geen landsgrenzen en dat maakt het buitengewoon moeilijk om de daders, soms niet meer dan scholieren met een laptop op een zolderkamertje, aan te pakken. De benodigde software om argeloze burgers op te lichten of te bestelen is zo goed als vrij verkrijgbaar en wie daar niet genoeg aan heeft kan nog kiezen uit allerlei tutorials om de kneepjes van het criminele vak onder de knie te krijgen. Het is dus belangrijk om je hiertegen te verdedigen en de eerste stap om je te wapenen is het beveiligen van je wachtwoord. In een uitgebreid hoofdstuk krijgt de lezer, ook degene zonder technische kennis, goed bruikbare tips hoe hiermee om te gaan. Velen, waaronder ikzelf, verkeerden in de veronderstelling dat ze over veilige wachtwoorden beschikten, maar niets is minder waar. Speciale password managers kunnen uitkomst bieden, maar ook een ouderwets wachtwoordenboekje is nog niet eens zo verkeerd.

In de verdere hoofdstukken krijgt de lezer informatie over onderwerpen als datalekken, phishing, spy- en malware, DDoS en het internet of things. Het laatste onder de pakkende subtitel: Wat te doen als je beveiligingscamera opeens 'Suck my dick' tegen je zegt. Het boek sluit af met het meest waardevolle hoofdstuk: een tiental tips om jezelf te beschermen; alle tien van dien aard dat je zegt: Dat is toch logisch, waarom heb ik dat nog niet eerder toegepast? Wat dat betreft is dit boek een eye opener voor de gemiddelde computergebruiker.