Column

door Tom Kofman

Opgeruimd staat netjes

Gisteren (woensdag 20 januari 2021) was het zover. Donald J. Trump (DJT) nam met stille trom – via de achterdeur – afscheid van het Witte Huis.

Zoals voorspeld liet hij onbeschaafd en onbeschaamd verstek gaan bij de inauguratie van Joe Biden als president van de USA en Kamala Harris als vice-president. De vuile was mocht mee in de waszak van de wel aanwezige (gaande) vice-president Mike Pence. Ik heb van de plechtigheden geen moment gemist. Impressionante! Nooit kunnen vermoeden dat Lady Gaga zo goed bij stem zou zijn…

Verenigen/gelijkschakelen (unify) was het terugkerende thema in de twintig minuten durende toespraak van Joe Biden. Een voortreffelijk uitgangspunt!

Enkele wetenswaardigheden over de vertrokken DJT (soort DDT):

  • 30.529 leugens en onwaarheden zoog hij volgens The Washington Post uit zijn grote duim met een piek in zijn laatste maanden als POTUS
  • 41% was zijn gemiddelde populariteitscijfer. “All time low” sinds Gallup deze peiling in 1945 startte
  • 3.200 militairen trok DJT in zijn laatste maanden terug uit Irak, Afghanistan en Somalië. Hij begon geen nieuwe (een eeuwigheid durende) oorlogen
  • 453 mijlen werd er aan grensmuur aangelegd (80 mijl nieuw en 373 mijl vervanging dan wel ophoging van bestaande “barrières”
  • DJT betaalde in 2016 en 2017 $ 750 aan federale belasting
  • 298 dagen bracht DJT tijdens zijn presidentschap door op de golfbaan

Liegen was voor de zoon van pater familias Fred Trump een manier van leven. DJT was min of meer de schepper van de alternatieve waarheden en feiten. Ik zal hem beslist niet missen. Hij zal het nog druk genoeg krijgen met alle rechtszaken die er tegen hem lopen en die hem nog boven het hoofd hangen. Opgeruimd staat netjes!

In eigen land is het politiek niet echt rustig. Rutte III struikelde over de toeslagenaffaire en alleen Wiebes (Swiebertje) was barbertje dat moest hangen. Kabinet demissionair, maar waar het COVID-19 betreft missionair…

Gezocht: een visionair! De avondklok luiden wij in op zaterdag 23 januari 2021 om 21.00 uur, dit onder het mom van: “alle beetjes helpen”. Ik zou maar eens haast maken met het vaccineren van de bevolking. Alle andere (nood)maatregelen zijn schone schijn en louter tijdelijke symptoomremmers Op naar de Tweede Kamer verkiezingen in maart a.s.

Benieuwd of MP Mark Rutte zijn Teflon laagje in tact zal weten houden. Ik vrees met grote vreze. Naar mijn mening heeft hij de afgelopen 10 jaar toch wel wat onuitklopbare deuken en krassen opgelopen. Macht corrumpeert en hoogmoed komt voor den val. Maar….., noem mij eens een trefzeker alternatief!

Laten wij hopen dat na het annus horribilis 2020 het jaar 2021 een annus mirabilis (jaar van de wonderen) zal worden…