6/21
Powered by Foleon

Create the content your audience craves.

Find out more
  • Pages
  • Editions

CARRELEVANT

Voor U geselecteerd

Publicaties die volgens de redactie relevant kunnen zijn voor onze lezers

Wars to come, Europeans to act

Publicatiedatum: 12 oktober 2022 Gepubliceerd door: HCSS Link: https://cutt.ly/AMVIVr3 Leestijd: 5 min (managementsamenvatting)

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne is een strategische wake-up call geweest voor Europese leiders, die heeft geleid tot een verhoging van de defensiebudgetten in Europa en Finland en Zweden ertoe heeft aangezet om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Europa zal in de toekomst een grotere rol moeten spelen bij het handhaven van vrede en stabiliteit in de eigen regio. Aan de hand van een multi-methodebenadering, waarbij meer dan 80 experts uit 22 landen zijn geraadpleegd, onderzoekt dit rapport waar Europa de komende tien jaar het meest waarschijnlijk militair zal ingrijpen. Het anticipeert waar gewapende conflicten en instabiliteit zich het meest zullen voordoen, hoe de Europese belangen zullen worden aangetast en stelt een alomvattende beleidsagenda op voor Europese beleidsmakers.

HCSS advies ‘Impact Russische aanvalsoorlog op urgente kwetsbaarheden van Nederland’

Publicatiedatum: 29 september 2022 Gepubliceerd door: HCSS/Tweede Kamer/Youtube Link: https://cutt.ly/vMVPgAm Kijk-/luistertijd: video, 90 minuten

Een delegatie van HCSS adviseert de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken (VCBuZa) over een aantal zogenaamde urgente kwetsbaarheden.

Ruslands oorlog in Oekraïne heeft een grote impact, ook op Nederland. Naast het Europese en internationale perspectief was het de wens van de VCBuZa om een beter inzicht te krijgen in de verschillende scenario’s waar de Nederlandse regering rekening mee moet houden. Het gaat dan in het bijzonder om de impact van de oorlog op kwetsbaarheden van Nederland. Deze binnenlandse impact kan het gevolg zijn van (nieuwe) gerichte dreigingen vanuit de Russische Federatie (al dan niet gebruik makend van proxies) op Nederlands grondgebied alsmede de oorlogsomstandigheden en wederzijdse sancties die de druk op bepaalde sectoren verhogen. Daarbij gaat de aandacht uit naar de volgende deelonderwerpen: territoriale veiligheid; energie en grondstoffen; vitale infrastructuur; sociale en politieke stabiliteit; voedselcrisis; vluchtelingen.

The parallel front

Publicatiedatum: 31 oktober 2022

Gepubliceerd door: HCSS

Link: https://cutt.ly/PMVZWKH

Leestijd: 5 minuten (inleiding)

De eerste zeven maanden van de gevechten in Oekraïne hebben opnieuw bevestigd dat oorlogvoering niet alleen fysiek is, maar dat ook het ‘informatiegevecht’ van wezenlijke invloed is. Behalve command and control kan informatie het moreel van troepen beïnvloeden, evenals hun bewegingen, en belangrijke gevechtslocaties onder de aandacht brengen. En hoewel de opzettelijkheid en betekenis achter bepaalde informatiemanoeuvres, zoals verhalen, moeilijk te identificeren kan zijn, heeft de oorlog in Oekraïne een unieke kans gecreëerd om de interactie tussen de informatieve en fysieke domeinen in realtime te bestuderen.

In dit paper van Sofia Romansky, Lotje Boswinkel en Michel Rademaker wordt a.d.h.v. zeven case studies in kaart gebracht hoe Oekraïense en Russische verhalen zich ontwikkelden en op elkaar inwerkten. Op deze wijze wordt getracht de verschillende informatie-beïnvloedende tactieken, die tot nu toe in de oorlog zijn gebruikt, te ontwarren en conclusies te trekken.

What’s Old Is New Again: Cold War Lessons for Countering Disinformation

Publicatiedatum: september/oktober 2022 Gepubliceerd door: Texas National Security Review Link: https://cutt.ly/kMBwr85 Leestijd: 60 minuten

Met behulp van desinformatie proberen vijandig gezinde staten de Amerikaanse regering te ondermijnen en in diskrediet te brengen – bijvoorbeeld desinformatie door Rusland en China over rassenproblemen en COVID-19. Deze informatieoorlogvoering, die de Amerikaanse nationale veiligheid bedreigt, lijkt misschien nieuw, maar is dat niet. Het gebeurde ook tijdens de Koude Oorlog. In dit paper worden twee case studies behandeld over het hoe en waarom van soortgelijke desinformatie in het verleden. De methoden die de Amerikaanse regering tijdens de Koude Oorlog bedacht om Sovjet-desinformatie tegen te gaan, zijn nog steeds relevant, zelfs in het huidige informatielandschap. In dit paper worden aanbevelingen gedaan voor het ontwikkelen van een ​​nieuwe Amerikaanse strategie voor het tegengaan van vijandige staatsdesinformatie.

Korte vermeldingen

Realising the EU rapid deployment capacity

(Instituut Clingendael; 31 oktober 2022) Link: https://cutt.ly/jMBwLXu

Evaluating the International Support to Ukrainian Cyber Defense

(Carnegie; 3 november 2022) Link: https://cutt.ly/AMBejUH

De geopolitieke rol van Turkije: trends en toekomstscenario's

(Adviesraad Internationale Vraagstukken, 8 november 2022) Link: https://cutt.ly/RMBr5kE

UK–EU Defence Cooperation and PESCO’s Military Mobility Project

(RUSI; 17 november 2022) Link: https://cutt.ly/1MBtPP2

A New Security Order in the Black Sea: The Role of Georgia

(RUSI; 16 november 2022) Link: https://cutt.ly/0MByq86

A Missile Falls on NATO Territory. What Next?

(Carnegie; 16 november 2022) Link: https://cutt.ly/yMByCTy