CARRELEVANT

Voor U geselecteerd

Publicaties die volgens de redactie relevant kunnen zijn voor onze lezers

Between War and Peace

Publicatiedatum: juni 2022 Gepubliceerd door: Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Link: https://cutt.ly/TLhaot1 Leestijd: 15 min.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft invloed op de vraag hoe we de komende tijd om moeten gaan met hybride dreigingen. Deze wijze van oorlogvoeren zou tot de reactie kunnen leiden dat we ons alleen moeten voorbereiden op een grootschalige conventionele oorlog, in plaats van na te denken over kleinere, hybride uitdagingen. Echter, het versterken de conventionele gevechtskracht door de NAVO en daarmee de ‘voordeur’ beter afsluiten, betekent dat tegenstanders waarschijnlijk ook zullen proberen via de ‘achterdeur’ binnen te komen. Inmiddels is duidelijk hoe destabiliserend de acties van ‘cyberstrategische actoren’ kunnen zijn. Hybride strategieën zullen naar verwachting blijven bestaan ​​in dit tijdperk van aanhoudende confrontatie.

In dit document wordt beschreven wat dit betekent voor de NAVO.

Information-based behavioural influencing in the military context

Publicatiedatum: juni 2022 Gepubliceerd door: Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Link: https://cutt.ly/kLhsuQJ Leestijd: 30 min.

Bij de informatieoorlogvoering worden op informatie gebaseerde capaciteiten gebruikt om de menselijke cognitie aan te pakken en veranderingen in attitudes, percepties en gedrag te zoeken door de informatiestroom te manipuleren. Hoewel informatie altijd al wordt gebruikt tegenstanders te beïnvloeden, hebben belangrijke ontwikkelingen in de ICT, maar ook in de cognitieve psychologie, hun centrale rol vergroot. Naarmate de beïnvloedingsinspanningen zijn toegenomen, verleggen westerse militaire organisaties hun aandacht naar op informatie gebaseerde capaciteiten.

Dit artikel bespreekt de resultaten van luistersessies van experts, waarbij HCSS een groep internationale experts en praktijkmensen, met zowel militaire als niet-militaire achtergrond, samenbracht om de grote verscheidenheid aan informatiegerelateerde capaciteiten, die mogelijk door strijdkrachten kunnen worden ingezet, te bespreken.

The Vulnerabilities of the Drone Age

Publicatiedatum: 2022

Gepubliceerd door: Center for Security Studies/Center for War Studies

Link: https://cutt.ly/HLhfgeW

Leestijd: 30 min.

Het projectteam ‘Vulnerabilities of the Drone Age’ (VDA) analyseerde gedurende meer dan 24 maanden de wereldwijde proliferatie van drones door vijandelijke statelijke en niet-statelijke actoren. Hiertoe werd een aantal deelprojecten opgezet onder het NAVO-programma ‘Wetenschap voor Vrede en Veiligheid’. Het document bevat een aantal conclusies bij het aangevallen worden door drones, de verdediging tegen drones en de voorziene dreigingen van drones in de periode tot 2035.

Sicherheitsordnung nach Moskaus Ukraine-Invasion

Publicatiedatum: 2 juni 2022 Gepubliceerd door: Center for Security Studies Link: https://cutt.ly/BLhkO4j Leestijd: 12 min.

De oorlog in Oekraïne heeft duidelijk gemaakt dat het niet mogelijk is om Rusland integraal deel te laten zijn van een Europees veiligheidssysteem. Het Westen moet Oekraïne blijven steunen en de Russische militaire macht indammen. Gelijktijdig moet men beseffen dat een geïsoleerd, economisch noodlijdend en gemilitariseerd Rusland bedreigend is voor de stabiliteit en veiligheid van Europa. De vraag die in dit document behandeld wordt, is wat de rol van Rusland zou kunnen zijn in de situatie na het beëindigen van de oorlog.

Korte vermeldingen

Goodbye Cyberwar: Ukraine as Reality Check

(Center for Security Studies, 3 mei 2022) Link: https://cutt.ly/ZLhvIum

NATO’s Adaptation to the Russia Threat

(Center for Security Studies, juni 2022) Link: https://cutt.ly/fLhvnix

Russia’s War and the Global Nuclear Order

(Center for Security Studies, 6 juni 2022) Link: https://cutt.ly/9LhvdZ1

French defence exports to Europe: past, present and future

(International Institute for Strategic Studies, juli 2022) Link: https://cutt.ly/FLhvrtB

French Defense at a Crossroads

(Center for Security Studies, juli 2022) Link: https://cutt.ly/VLhcIPo

War of the Worlds: How Cognitive Dissonance and Repression Shape Russian Perceptions of the Conflict in Ukraine

(RAND Corporation, 29 juni 2022) Link: https://cutt.ly/7LhcrHk