Column

door Tom Kofman

WINTERTIJD


Het was vannacht (27.10.2019) 03.00 uur weer zover: terug naar de wintertijd en tevens tijd om te verkassen richting het immer woeste Westland. De kraanvogels trekken zuidwaarts, ik noordwaarts. Het is nu half zeven (18.30 u) en al pikdonker…Van mij mag het fenomeen zomer-/wintertijd in de prullenbak!

De zomer zit er inmiddels wel op, de herfsttinten domineren langzaam, doch gestaag, het glooiende landschap van de Limousin. Het enige dat ik hier echt mis is het dagelijks op de deurmat ploffen van de Volkskrant. Moet mij hier in Bujaleuf behelpen met het kopen van “Le Populaire” in de Bar Tabac St. Trop. Heel veel regionaal en lokaal nieuws, maar het wereldnieuws wordt afgehandeld (afgeraffeld…?) op maximaal 3 schamele pagina’s (van de 50…) en dan ook nog eens achterin de krant…


Het lijkt wel alsof de wereld bij de Franse grens ophoudt. Een voormalige wereldmacht kent zo haar eigen mores. De Franse Tv-kijker moet een gelukkig mens zijn, alles wordt namelijk nagesynchroniseerd. De indruk zou dan ook kunnen worden gewekt dat DJ Trump en Boris Johnson perfect Frans spreken! Het mag dan ook geen verbazing wekken dat de meeste Fransen niet beschikken over een gevoel voor “vreemde” talen. Welke klankkleur het ook moge wezen, het slaat niet aan, want onbekend is in deze onbemind.


Toch ziet die wondere wereld buiten ”la douce France” er niet bepaald vredig uit. Denk aan de onlusten in Zuid-Amerika (Chili, Venezuela, Bolivia en Argentinië). De bevolking pikt terecht de ongelijke verdeling van kapitaal, arbeid en welvaart niet langer. Ook het Midden-Oosten is geen baken van rust, vrede en sociale gelijkheid. Blij dat wij het kunnen houden bij het boerenprotest tegen het van overheidswege indammen van de overdosis uitstoot van stikstof en de acties van de bouwbroers van Maxime V. in het kader van het PFAS probleem.

Domme Donald Trump (DDT) mag dan wel beweren dat met het elimineren van IS-bendeleider al-Baghdadi een grote slag is geslagen, maar dit is voor mij toch eerst zien en dan pas geloven. IS mag dan onthoofd zijn, maar bij een veelkoppig monster neemt een ander kopstuk de wrede taken wel over. DJ Trump mag trouwens de door hem verraden Koerdische milities wel zéér hartelijk danken voor de steun bij het te grazen nemen van al- Baghdadi. Van je vrienden moet je het hier letterlijk en figuurlijk hebben. Quid pro quo Trump?


In ons land dendert de discussie over het al dan niet verlagen van de pensioenen rustig en lustig verder. Medio oktober 2019 hadden de pensioenfondsen gezamenlijk een vermogen van € 1.588 miljard euro opgebouwd. Hun kapitaal is in tien jaar tijd verdubbeld en toch zouden volgens minister Koolmees en DNB-voortrekker Knot(sknettergek) de fondsen onvoldoende pecunia in kas hebben om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Maak het de huiskat wijs!


Sleutel eens in redelijkheid en billijkheid aan de rekenrente/rendement en kies eieren voor je geld.

Betaaldata 2020