PRIKKEN EN PRIKKELS

Tropenkolder

Gerard Cox bezong het in 1973 al: ‘t Is weer voorbij die mooie zomer, die zomer die begon zowat in mei’. Toen dit liedje weer eens op de radio voorbijkwam leek de zomer van 2019 weliswaar mooi, maar zoals wij konden vaststellen: tropische temperaturen leidden hier en daar tot een lichte vorm van tropenkolder. En zo vertoonde de zomer onderhand meer trekken van een kolderieke zomer. Meer dan eens tuimelden de komkommernieuwsberichten uit de kranten. Waren we net bekomen van de jaarlijks terugkerende eikenprocessierups-catastrofe, dienden zich alweer de volgende plagen aan: muizen en ratten die niet meer bestreden mogen worden, wespen die in ongekende aantallen ons leven op de terrasjes zouden komen vergallen, om nog maar te zwijgen van de exotische superinsecten die uit andere werelddelen de weg naar een opwarmend Europa gevonden lijken te hebben.


En dan de hittegolf. Het ene warmterecord was nog niet gevestigd of het andere sneuvelde weer. Er leek hier en daar zelfs sprake van fraude geweest te zijn om toch maar de almanak als warmste plek ooit in Nederland te halen alvorens Gilze-Rijen zich definitief in 2019 op de borst kon kloppen als de warmste plek van Nederland.


Maar er was natuurlijk ook belangrijker nieuws te melden. POTUS trachtte namens zijn natie - of was het zijn vastgoedimperium, dat verschil lijkt wat te vervagen - zich een positie in Groenland te verwerven door middel van aankoop van het complete eiland. Toen de Deense premier Mette Frederiksen als wettige vertegenwoordiger van dit reusachtige eiland zich daarover kritisch uitliet - zij noemde het absurd - reageerde de president zoals enigszins te verwachten was: een verwend kind dat zijn zin niet krijgt. Het stampvoeten kregen we niet in beeld, wel een tweet waarin hij zich laatdunkend over de Deense premier uitliet en beledigd zegde hij een eerder afgesproken staatsbezoek af. Ook de brexit mocht zich in ieders warme belangstelling blijven verheugen. De nieuwe Britse premier Boris Johnson deed nog een halfslachtige poging om een no-deal eindspel te voorkomen, maar vooralsnog lijkt de EU-leiding niet te willen toegeven aan de Britse eisen. Of het tijdelijk buitenspel zetten van het parlement in Westminster er nog toe kan bijdragen om aan het gekrakeel in eigen land te ontkomen? De toekomst zal het uitwijzen, maar vooralsnog leek Speaker of the House, John ‘order’ Bercow, niet van zins zijn House of Commons zomaar opzij te laten zetten om een no-deal brexit mogelijk te maken.


Voor nog meer kolder maken we even een zijstapje naar de tropen. De excentrieke Thaise koning Rama IV toonde zijn volk en de wereld trots een fotoserie van zijn concubine genm Sineenat, de officiële minnares naast zijn vierde echtgenote koningin Suthida, waarop onder andere te zien is hoe zij een militair vliegtuig bestuurt, een wapen afvuurt en in militair tenue poseert. Nu is Rama niet voor een kleintje vervaard: in het verleden werd zijn poedel Fufu al eens bevorderd tot luchtmaarschalk. Bij zijn overlijden werd de blaffende maarschalk geëerd met een vier dagen durende ceremoniële begrafenis.


Maar ook de Nederlandse Defensie heeft zich deze zomer niet onbetuigd gelaten. Zelfs de krijgsmacht wil groener en duurzamer worden. Een wat merkwaardige ambitie voor een organisatie die grotendeels al in het groen gehuld is en die een substantieel deel van zijn doelstellingen tracht te bereiken door het vernielen van objecten van de tegenpartij. De eerst elektrische voertuigen schijnen al getest te worden. Dit voertuig, de Ezraider, schijnt in een behoefte van de Luchtmobiele Brigade te kunnen voorzien, zeker indien het voorzien wordt van een aanhangwagentje. De soldaat kan er zijn rugzak op vervoeren en komt zodoende frisser aan op de plaats waar hij of zij de opdracht moet gaan uitvoeren. Ook schijnen er gewonden mee te kunnen worden afgevoerd en eenheden te kunnen worden bevoorraad. Als de accu leeg is, moet het voertuigje aan de lader en na drie uur kan er dan weer tachtig kilometer worden gecrost.


En hier raken we natuurlijk aan de achilleshiel van de elektrificatie van de krijgsmacht. Beginnen in de civiele wereld de laadpalen langzamerhand ingeburgerd te raken, op de battlefields van de toekomst, mits de oorlog zich gewoontegetrouw in het bos en op de hei afspeelt, zal de laadpaal met een lantaarntje te zoeken zijn. En zou het gevechtsterrein zich verplaatsen naar meer urbane contreien dan is het nog maar de vraag of de zich aldaar bevindende laadpalen in een oorlogssituatie nog wel stroom kunnen leveren. Nu is de Ezraider nog maar klein bier, de ambitie van de landmacht ligt stukken hoger. De krijgsmacht heeft ooit opdracht gekregen van de toenmalige minister Hennis om in 2030 20% minder fossiele brandstoffen te gebruiken dan in 2010. Twintig jaar daarna, in 2050, zou de krijgsmacht grotendeels onafhankelijk moeten zijn van benzine, diesel en kerosine. De kans is dus groot dat de zonnepanelen en windmolens, voorzien van camouflagekleuren, het militaire landschap gaan tooien. Na de kleine elektrische quads voor luchtmobiel schijnt de Fennek aan de beurt te zijn om over te gaan op elektrische tractie. Dat biedt wel voordelen natuurlijk: bij een voertuig van ruim tien ton maakt een zwaar accupakket natuurlijk niet heel veel uit. De verwachting is overigens nog niet dat de Fenneks allemaal omgebouwd gaan worden, het is de bedoeling om te kijken of het allemaal mogelijk is. En dan, de vliegtuigen misschien? Er schijnen al vliegtuigen rond te vliegen die alternatieve brandstoffen verstoken, want zware accu’s in een vliegtuig, waar elk grammetje gewicht omgedraaid moet worden, zijn natuurlijk uit den boze. Zonnepanelen en brandstofcellen schijnen al wel hun bestaansrecht te hebben bewezen, al vrezen we wel dat bij de F-35 Lightning II het beleggen van de vleugels met zonnepanelen fataal zal zijn voor de stealth eigenschappen. Wij zien aan de horizon wel een mogelijke nieuwe taak voor deze vliegtuigen opdoemen. Met zijn superieure sensorenpakket zou deze jager mogelijk kunnen vaststellen wat de oplaadstatus is van de zich in het theater bevindende vijandelijke elektrische voertuigen. Hier zouden dan passende maatregelen tegen getroffen kunnen worden om deze uit te schakelen. Of heeft bij de redactie nu ook de tropenkolder toegeslagen?


Redactie


(Photo by Amit Nayakon Unsplash)