VERENIGINGSNIEUWS

Door je jarenlange werkervaring vrijstelling krijgen voor een civiel diploma?

Suzanne Baas, EVC Centrum Nederland

Wel bekwaam, maar geen HBO-diploma? Volop ambitie om hogerop te komen, maar niet om een langdurige opleiding te volgen? Defensiemedewerkers kunnen versneld hun diploma behalen door hun werkervaring als vrijstelling te verzilveren. “Een erkend HBO bachelor diploma binnen 1-2 jaar is niet uitzonderlijk”, geeft Susanne Baas, accountmanager van EVC Centrum Nederland aan.

Van Defensiediploma’s naar civiel erkende diploma’s

Wanneer een medewerker buiten Defensie wil solliciteren schrikt deze vaak van de opleidingseisen van een vacature. Zij hebben die ervaring wel, alleen niet dát diploma. EVC helpt om dat niveau aan te tonen. In een EVC-procedure worden de werkervaring van de afgelopen jaren en alle opleidingen, trainingen en e-learningmodules gekoppeld aan de meetlat van een MBO/HBO-opleiding, bijvoorbeeld HBO Bachelor Integrale Veiligheidskunde.


Door middel van een ervaringscertificaat kan een medewerker exact aantonen over welke competenties hij of zij al beschikt. Dit certificaat levert vrijstellingen op in een (vervolg)opleiding. Het kost weliswaar tijd om relevant materiaal te verzamelen, maar het levert vooral tijdwinst op: met vrijstellingen duurt een HBO-opleiding dan zomaar anderhalf jaar in plaats van vier jaren.


“Ook bieden wij EVC procedures aan op MBO niveau”, vult Susanne Baas aan. “Wij kunnen iedereen helpen.”

Hoe werkt de EVC Procedure?

Intake: Quickscan & advies

Om erachter te komen of een EVC-procedure zinvol is, zullen wij met u een vrijblijvend adviesgesprek inplannen. Samen kijken we welke opleidingsstandaard voor u het beste aansluit, de verwachting die u heeft van het traject en of de EVC-procedure voor u zinvol is.

Na positief advies en ontvangst van uw aanmelding, sturen wij u de inlogcodes van onze digitale EVC-tool toe. Deze online omgeving is 24/7 voor u beschikbaar.

Portfolio opbouwen

In de EVC-tool bouwt u aan de hand van een gestructureerde

vragenlijst een portfolio op met bewijzen van uw ervaring. U laat ons zien wat u de afgelopen jaren aan ervaring heeft opgedaan. Dit toont u aan door middel van bewijs-/praktijkstukken, zoals taakbeschrijvingen, projectplannen, beoordelingsverslagen, certificeringen en praktijkstukken. Tijdens dit traject krijgt u een portfoliobegeleider toegewezen.

Persoonlijke assessment

Zodra het portfolio gereed is, volgt het assessment met een assessor. Afhankelijk van de gekozen EVC-procedure zal er een persoonlijk assessment op de werkplek of bij ons op kantoor plaatsvinden. Hierbij is het portfolio het uitgangspunt voor de beoordeling.

Ervaringscertificaat

Na afronding van de EVC-procedure krijgt de deelnemer het

ervaringscertificaat opgestuurd. In dit certificaat is weergegeve wat het doel is van de medewerker evenals waar hij nu staat ten opzichte van dit doel. Het belangrijkste deel van het ervaringscertificaat zijn de toegekende erkenningen en de motivatie daarvan.


Uw certificaat verzilveren naar een MBO of HBO bachelor diploma?

Op basis van het ervaringscertificaatkunt u een opleidingsplan aanvragen bij een opleider. De onderdelen die u erkend heeft gekregen zullen worden vrijgesteld en de

onderdelen die u onvoldoende heeft aangetoond middels EVC zou u nog moeten volgen. De opleiding wordt daardoor verkort en dus ook veel goedkoper. U hoeft niet iets te leren waar u al voldoende ervaring mee heeft.


EVC-procedure: heel aantrekkelijk

Dat maakt een EVC-procedure heel aantrekkelijk. Zowel voor medewerkers, van wie de organisatie wil dat ze hun HBO-diploma behalen, als voor medewerkers die dat zelf vanuit een gezonde ambitie willen en een verkorte route willen volgen. “Zeker als je al een pittige opleiding hebt gedaan zoals de OLL of de KIM opleiding.”

Susanne Baas; Accountmanager EVC Centrum Nederland

Susanne Baas: “Ik kom als accountmanager op veel locaties in het land om gesprekken te voeren met medewerkers over hun (opleidings)wens, maar ook met loopbaanbegeleiders. Vaak hebben medewerkers al veel interne en externe opleidingen gevolgd én hebben ze veel werkervaring, bijvoorbeeld als commandant, analist of een avionicaspecialist F-16. Zij krijgen dan nog alleen scholing op de gebieden waarin ze nog geen ervaring hebben. Dat kan met een EVC-procedure.”


Meer informatie over EVC Centrum Nederland? Bel Susanne

Baas op 06-46211616.