OPINIE - BINNENLAND

Van 'ambitie' naar 'actie'

Programma TEN: digitale integratie van Duitse en Nederlandse gevechtseenheden

Interview
Redactie Carré i.s.m. mw. Yvonne Beusker, communicatiemedewerkster TEN/Foxtrot

We konden er niet omheen. Eind juni stond de Nederlands-Duitse bundeling van twee krijgsmachten groots in de internationale pers. Ten overstaan van hun NAVO-collega’s formaliseerden de Duitse en Nederlandse ministers van Defensie de binationale overeenkomst met hun handtekening. De basis voor het samenvoegen van de twee nationale krijgsmachtbrede digitale verander- en moderniseringsprogramma’s (het Nederlandse FOXTROT en het Duitse D-LBO) in één nieuwe, grensoverschrijdende, organisatie Tactical Edge Networking (TEN) is gelegd. Na verregaande Duits-Nederlandse samenwerking, nu dus ook verregaande digitale integratie.


Een reden voor de redactie van Carré om meer te weten te komen over TEN, FOXTROT en wat het voor de Nederlandse krijgsmacht betekent. We zijn uitgenodigd door het Nederlandse team op de commandopost in Amersfoort en spreken het team:

kol Rob Miedema - de programmamanager, lkol Mark van Dijk - chef-staf en aanjager van innovatie van inkoop en ontwikkeling, Hans van Hees - continuïteitsverantwoordelijke van bestaande materialen, uitrustingsstukken en projecten, lkol Dennis van de Braak - Tactical Edge ambassadeur van het eerste uur en voorzitter van het internationale Tactical Edge Syndicate, lkol Erik van der Kuijp - die zich ontfermt over het Design- & Prototype Centre in Amersfoort en lkolmarns Robert Langeveld die met zijn team regie voert en samen met de mobiele troepen praktische problemen identificeert, prioriteert en uiteindelijk de verbeteringen doorvoert.Het programma FOXTROT is door de projectleider en zijn team uitgebreid beschreven in het blad Intercom van de Vereniging Officieren Verbindingsdienst. Het eerste artikel (FOXTROT; de vernieuwing van de IT-infrastructuur voor het mobiele optreden) verscheen in het najaar van 2017 (Intercom 46.3). Vorig jaar (2018, nrs. 47.2 en 47.3) en dit jaar (nr. 48.1) zijn zogenaamde sitreps gepubliceerd, waarmee steeds de stand van zaken bij FOXTROT werd weergegeven. Het programma is inmiddels stevig gepositioneerd en krijgt naar verwachting vaart, nu de samenwerking met het Duitse programma D-LBO (Digitization – Land Based Operations) formeel is beklonken.


Deel dit artikel via je social media