Column

door Tom Kofman

COVID-19 = splijtzwam*

Ik ben zo langzamerhand klaar met het verschijnsel coronavirus. Je kunt geen krant openslaan of de radio/TV aanzetten en de fatale virusterreur wordt in golven over de oprechte spectator uitgestort. Gevoelsmatig is 99% van de berichtgeving aan dit onderwerp “gewijd”. Ik heb inmiddels zoveel experts/wetenschappers, doemdenkers en opiniemakers mogen aanhoren en aanschouwen dat ik de draad begin kwijt te raken.

* Bacterie die zich door tweedeling vermenigvuldigt.

Maar niet getreurd: ik houd oren en ogen wagenwijd open. De aanname van PM Mark Rutte (op aangeven van RIVM-guru Jaap van Dissel) waarmede wij in de z.g. intelligente lockdown zijn gelokt, dat er op deze wijze gemikt kon worden op groepsimmuniteit is helaas niet bewaarheid geworden. Wél is de druk op de IC capaciteit afgenomen. Het ophok-programma heeft in ieder geval wél als rem gefungeerd. Nu alleen nog de vergeten slachtoffers in de verzorgings- en verpleegtehuizen totaliseren. Duur en intens droevig foutje. Bedankt wetenschappers en beleidsmakers! Hoe zal het nageslacht zich Mark Rutte herinneren? Wellicht als de man die de verzorgingsstaat om zeep hielp en harakiri pleegde op de economie?

Sociale onthouding

Al wat jong en in zekere mate naïef is en verwacht dat het virus aan hem/haar wel voorbij zal gaan valt wellicht te overtuigen om 1,5 meter afstand te houden als daarmee wordt voorkomen dat opa, oma en dierbare ooms en tantes besmet raken.

De rekening

Wie zal dat betalen lieve zoete Gerritje (vrij naar voormalig MinFin en ABN-geinponem Zalm). De economie krimpt en er valt geen welvaart meer te verdelen, doch ons rest slechts nationale verarming.

De vraag is simpelweg: “wie draaien op voor de kosten én méérkosten van de vergrijzing?”. De gezondheidszorg was al een budgetvreter van de buitencategorie en tel je daarbij op de te verwachten meerkosten der vergrijzing, Corona afdekkosten, AOW, pensioenen en sociale regelingen, dan zie je de scheidslijn tussen jong en oud al naken. Een splijtzwam pur sang, die een wig drijft tussen oud en jong. In de tussentijd ligt de economie wereldwijd op haar gat, wellicht met uitzondering van de gezondheidszorg. Hoop en vrees tussen een te behappen economische terugval en massa werkloosheid. Benieuwd hoe verder te gaan met de uitwerking van het pensioenakkoord. Beurskoersen en ultra-lage rente voorspellen niet veel goeds. Het gaat mij te ver om het stelsel failliet te verklaren, maar de vraag rijst wel: “wie redt de pensionado?”.

Het kabinet pompt miljarden euro’s in de economie om de gevolgen van de Coronacrisis te verlichten en te bestrijden. Doe nog maar een miljardje op dagbasis…, pecunia non olet! Het moge duidelijk zijn dat het kabinet géén bedrijf is dat geld verdient (de facto heeft het geen luis om dood te drukken), het schuift alleen de rekening door naar bijvoorbeeld de belastingbetalers én toekomstige generaties.

Wie weet doen aandeelhouders een stap terug, maar dan stuit je op de keiharde werkelijkheid, dat niet de multimiljonairs het grootste deel van de aandeelhouders vertegenwoordigen, maar de gepensioneerden, verzekerden en spaarders/beleggers die de ware schuldeisers zullen zijn.

Indirect zijn zij ook de vastgoedbeheerders die in moeten leveren omdat de huurders de lasten nu niet langer kunnen ophoesten (denk o.a. aan de met veel schulden behangen HEMA-keten). De gedupeerden zullen niet de grote multinationals en miljardairs zijn, want die hebben hun bevlekt ontvangen potten met gouden dukaten allang gestald op de (heilige) Maagdeneilanden.

Inflatie zal ook onze redding niet zijn. Kijk maar naar Japan (ons voorland), waar de regering sinds jaar en dag immense bedragen in de economie pompt met als gevolg een astronomische staatsschuld bij een blijvend lage inflatie. Je zou denken dat door de vergrijzing een nieuwe economie ontstaat, waarin de klassieke economische wetten niet meer gelden. Helaas kan ik het professor Arnold Heertje niet meer vragen. Ter afsluiting: het zwarte Pieten kan beginnen:

Wie van de drie

  • De roetpiet gaat naar Richard Branson van Air Virgin die 1 miljard euro aan belasting weet te ontduiken/omzeilen en toch nog durft aan te kloppen voor (UK) staatsteun.
  • De roede is voor Booking.com dat de brutaliteit heeft miljarden winst te boeken en toch bij Koolmees aanklopt voor staatsteun.
  • Een uitbrander is er voor Pieter Elbers van KLM die dacht in aanmerking te komen voor een goudgerande bonus, terwijl zijn bedrijf op apengapen ligt.